- Wiek to najistotniejszy czynnik ryzyka – im starszy mężczyzna, tym większe ryzyko raka prostaty. Ponad połowa raków prostaty jest wykrywana u mężczyzn po 70-tym roku życia. Choroba rzadko występuje przed 50-tym rokiem życia.
- Wywiad rodzinny – Jeśli u ojca lub brata wykryto raka prostaty, ryzyko zachorowania wzrasta dwukrotnie w porównaniu z mężczyznami bez obciążenia rodzinnego.
- Ryzyko wzrasta jeszcze bardziej, jeśli u krewnego rozpoznano raka przed 60-tym rokiem życia.
- Pochodzenie etniczne – rak prostaty jest częstszy u czarnoskórych lub Mulatów niż u Azjatów czy Europejczyków.
- Dieta może wpływać na ryzyko zachorowania na raka prostaty. Wyniki badań wskazują że dieta bogata w produkty mleczne może je zwiększać. Istnieją przesłanki by sądzić, że substancja wchodząca w skład pomidorów – likopen – zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty.